Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage ( MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van de ze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regeneren om zo het menselijke lichaam te versterken.


In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daar onder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.Wat is Lymfe?


Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uimonden in het bloedvatstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en nek. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie van het lichaam. Andere belangrijke functies van het lymfestelsel zijn de afvoer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel. MLD bevordert de afvoer van vervuild lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe en celstofwisseling kan verbeteren.Wanneer een MLD behandeling?


MLD is een prima behandelingsmethode voor en na operaties, bij kneuzingen en bij behandeling van littekens, terwijl bij spataderen verlichting van de symptomen bereikt kan worden. Ook bij zogenaamde “rusteloze benen”kan MLD leiden tot een vermindering van klachten. Verder bij chronische vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen.


Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel ( parasympaticus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen.